A Fruitmarketing Kft. 2009. nyarán alakult, tulajdonosai véglegesen elismert TÉSZ-ek, akik a magyar gyömölcsfogyasztás ösztönzését, a magyar mezőgazdasági termékek piaci helyzetének javítását, a lakosság egészségesebb táplákozási szokásainak kialakítását tűzték ki közös célként.

 

A Fruitmarketing Kft tulajdonosai:

1. A BALATON-KER-TÉSZ

2003.02.18.-án alakult KER-TÉSZ SZÖVETKEZET néven a somogyi térség gyümölcstermelői összefogásával. Az alapító tagok jelentős része korszerű bogyós gyümölcsök termesztésével foglalkozott.

Fő céljuk között szerepelt az egységes értékesítés és az árumennyiség koncentrálása volt. Az előzetes elismerést a szövetkezet 2003. augusztus 13-án szerezte meg és a 37. TÉSZ –ként került bejegyzésre. Magalakulásuk óta folyamatosan bővülő taglétszámmal és növekvő árumennyiséggel működnek Belső-Somogy területén. A 2004. évben sikerült a megyében működő SOMOGY- TÉSZ valamint a BALATON TÉSZ szövetkezetet beintegrálni a szövetkezetbe, így jelentős árbevétel növekedést értek el. 2005. évi közgyűlés határozata alapján névváltozás történt : a név így BALATON-KER-TÉSZ SZÖVETKEZET-re változott. A 2007. év egy újabb bővülési lehetőséget hozott, Tolna–megyéből a DANUBIA FRUCT Szövetkezet csatlakozott valamint több kisebb termelő.

Működésüket fióktelepes rendszerben alakították ki a nagy földrajzi távolságok miatt, valamint azért, hogy a már meglévő hűtőházak amelyek az ültetvények mellé épültek továbbra is funkciójuknak megfelelően tudjanak így üzemelni. Továbbra is lássák el a térségek tagjainak kiszolgálását. Így a lehető legkisebb szállítási költség és szállítási veszteség nélkül kerülhet a gyümölcs, tárolásra és értékesítésre. Mindegyik fióktelep egy megbízott fióktelep vezető irányításával működik.

2. BOTÉSZ

A BOTÉSZ Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete országos szervezettségű. Egyedül Vas megyében nincs taguk- átlagosan minden megyében 10-20 tag képviselteti magát. Bács-Kiskun,- Fejér- és Pest megyében találhatóak nagyobb tagi bázisok. Szlovákiában 1 fő tag van, aki 16 hektáron termel. A termesztett bodza piacán 30-40 % os a piaci részesedés . A bodza szürete, mivel a tagi bázis országos lefedettségű, augusztus közepétől szeptember végéig tart. 2006-ban első ízben került sor a szeptember végi termés lefagyasztására, és következő év februárjában történő értékesítésére., azzal a szándékkal, hogy a vevőnket igényei szerint szolgáljuk ki.

A másik nagyobb piaci szegmens, ahol értékesítést végzünk, az a meggy piaca. 2007-ben csatlakozott szövetkezetünkhöz a Csopak Rt érdekeltségébe tartozó Morelló Kft, és ezzel jelentős meggy árualap képződött. Rajtuk kívül 4-5 olyan tag van, aki a bodza mellett foglalkozik komolyabb meggy felülettel. Pest megyében, Kemence térségében nagyobb ribizli ültetvények vannak tagjaink és külső beszállítóink művelésében. A málna területe drasztikusan csökkent az elmúlt időszakban. Feljövőben van az őszibarack elsősorban új belépők miatt.

3. ÉSZAK-ALFÖLD SZÖVETKEZET

Az Észak -Alföldi Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet részt vesz évek óta a Parmen cégcsoporton belül a Fruit Logistica elnevezésű Berlinben megtartandó kiállításon és vásáron, mely a termékeink megismerését teszi lehetővé a külföldi piacok résztvevői számára. A Szövetkezetünk szoros kapcsolatban áll a Parmen cégcsoport tagjaival, a Parmen Konzervipari Zrt-vel és a Parmen Kft-vel, mely cégeken keresztül történik a termékek értékesítése, feldolgozása, és így a belföldi és az export tevékenysége is. Ezen cégek egyben tagjai a szövetkezetnek, így a későbbiek során is van lehetőségünk az együttműködésre. Szaktanácsadási tevékenységet szervezett formában folytatunk, amelynek az alapja a menedzsment több évtizedes szakmai tapasztalata. Inputanyag közös beszerzése eddig nem volt gyakorlat, a tagok integrátorokon keresztül jutottak ehhez a lehetőséghez. A Szövetkezet saját maga is végzett integrátori tevékenysége. Ennek legfontosabb célja a piaci keresletnek való mennyiségi és minőségi árualap biztosítása. Ezáltal a fajtahasználatot és a termesztési technológia egyes elemeit a szövetkezet előírta az integrációba bevont termelők számára. A szövetkezet tagjai túlnyomórészt saját földterületeiken, saját termelési eszközeikkel, gépeikkel végzik a termelésüket, tagjainknak biztosítjuk a termeléshez szükséges szolgáltatásokat, szaktanácsadást. Igény esetén termeltetési hitelt is biztosítunk tagjainknak. Az Észak -Alföldi Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékasítő Szövetkezet eddigi tevékenysége során a tagjai által előállított termékeket majdnem teljes mennyiségben nagykereskedő partnereinken keresztül exportra értékesítette. Az ipari célra termelt árualapot mind belföldi, mind pedig külföldi konzervgyáraknak értékesítettük. Az áru tárolása, csomagolása, értékasítése a Szövetkezeten keresztül bonyolódik le. Szövetkezetünk rendelkezik a szükséges tároló helyiségekkel, logisztikával és ügyviteli háttérrel és bonyolítja a termeléshez kapcsolódó támogatások igénylését is. 2003. november 14-én 59. sorszámon TÉSZ előzetes elismerésben részesült. Az elmúlt években azonban területileg is terjeszkedtünk. Vannak termelői csoportjaink Hodászon, Létavértesen, Kántorjánosiban, Vámospércsen, Újlétán, később területi terjeszkedés mellett a termelési skálánkat is bővítettük, mivel paradicsom, meggy és dinnye termeltetéssel is foglalkozunk. Az Észak - Alföldi Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet PARMEN-FARM Szövetkezet néven 1999. november 01-én alakult. Az alakulás célja a Bagamér és Debrecen környéki torma és paprika termelők termelésének összefogása, koordinálása.

4. FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet

A szövetkezet 2002. április 14-én alakult meg, amit 1 év kemény munka előzött meg. Ez idő alatt rengeteg információt kellett átadni a keceli termelőknek. A környéken toborzási munkát is végzett a megalakult szövetkezet elnöke. A helyzet elég sajátságos volt, mivel az ország ezen részén a szakszövetkezet volt az uralkodó forma, mely nagy mértékben közös vonásokkal rendelkezett a mostani TÉSZ-el. A Keceli Zöldség-Gyümölcstermelők Értékesítő Szövetkezetet, a törvényes előírásoknak megfelelően 2002. 07. 17. napján a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, mint Cégbíróság 0302100284/2002 sz. alatt bejegyezte.

Időrendben 2005. 08. 08 cégbírósági bejegyzés napjával beolvadás történt a szövetkezetbe, nevezetesen a SZA-MA KER-TÉSZ Szövetkezet Kiskunmajsa, melynek tevékenysége és profilja megegyezett a keceli szövetkezettel.

A következő fontos változás a szövetkezet nevének a megváltoztatása: az új név: FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet (cég rövidített elnevezése), mely cégbírósági bejegyzés alapján 2006. július 19. napjától hatályos. 2009. 06. 30-án a VAJASMENTI ZÖLDSÉG TÉSZ olvadt bele a szövetkezetbe, mely elsősorban szántóföldi zöldségtermesztéssel foglalkozott, így bővítve a FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet profilját.

Tagjaink által művelt földterületek 90-%-ban a Duna-Tisza közén helyezkednek el. Talajadottságaink heterogének, megtalálható a jó minőségű sárközi öntéstalaj, a kiváló minőségű bácskai lösztalaj és a rossz minőségű kiskunsági homoktalaj is. A terület másik fele Szank, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza, Jászszentlászló, Móricgát, Bugac települések közigazgatási területén, földrajzilag a Duna-Tisza-közi Homokhátság középtájegységen, ezen belül a Bugac-Majsai hátság kistájegységen helyezkedik el.

A Homokhátságon a gyümölcstermesztésnek évszázados hagyományai vannak, egy-egy faj tekintetében termelési tájkörzetek alakultak ki. A telepítéseknél előnyt jelent, hogy a rossz vízháztartású homoktalajok feljavításához a tőzeget helyben bányásszák és viszonylag könnyen, gyorsan és olcsón elérhető.


Meggy

 

fruitinfo logo 2

eszakalfolditesz logo

ezerkert logo

 

logo 150 szeles

botesz

Balaton-ker-tesz LOGO kicsi

plakat